Lotta-Lucia Laine

Toukokuun taiteilijaa Lotta-Lucia Lainetta koskettavat ilmastonmuutokseen ja eläinten oikeuksiin liittyvät ongelmat. Pastellinsävyisiin maalauksiin kuvatut hellyyttävät eläimet ilmentävät teoksiin sisältyvää suurempaa merkitystä.

Omakuva työhuoneella, kuva: Mikko Kaaresmaa

Lotta-Lucia Laineelle taiteen tekeminen on väline ilmaista itseään. ”Se on tapani keskustella mieltäni askarruttavista aiheista. Käsittelen taiteessani eläinten oikeuksiin ja ilmastonmuutokseen liittyvää tematiikkaa. Nämä aiheet liikuttavat minua myös arjessa, joten on luonnollista käsitellä niitä myös taiteessani.”

Erilaiset eläimet, etenkin jääkarhut, esiintyvätkin usein Laineen värikkäissä teoksissa. ”Jääkarhu on varmasti kliseisin ilmastonmuutoksen symboli. Aihetta käsiteltäessä on riskinsä että ilmaisu jää ohueksi ja naiviksi. Minulle itselleni jääkarhu kuvastaa suurta kaunista eläintä, pitkän matkan uimaria, joka on ihmisen ahneuden alla joutunut ahtaalle.”

Laineen taide kehittyy jatkuvasti

Lotta-Lucia Laineen eläinaiheiset maalaukset on tehty sekatekniikalla yhdistelemällä akryylia, spray-maalia ja hiiltä. ”Vaikka olen pysynyt uskollisena käsittelemälleni aiheelle jo useamman vuoden ajan, pyrin kuitenkin kehittämään itseäni taidemaalarina. Näin ollen jälki ja ilmaisu muuttuvat ja menevät koko ajan eteenpäin.”

Laineen taide syntyy lähinnä maalauksen keinoin, mutta sen rinnalle on nousemassa uusia tekniikoita. ”Viime aikoina olen tuonut keramiikkaveistosten tekemisen maalauksen rinnalle. Siinä koen olevani vielä alkutekijöissä ja odotankin innolla että pääsen syventymään materiaalin mahdollisuuksiin lisää.”

Laineen näyttely ”Itketään yhdessä, valas ja minä” Oulun MABD -galleriassa maaliskuussa 2022

Impulsiivinen taiteilija

Laine työskentelee Turussa Leaf Centerillä jaetussa työtilassa. Hänen työskentelyprosessinsa voi lähteä käyntiin esimerkiksi uutisia lukiessa tai musiikkia kuunnellessa. ”Tekijänä voisin kutsua itseäni impulsiiviseksi. Kun saan idean, minun on mahdollisimman pian päästävä´toteuttamaan se tehdäkseni ”lisää tilaa” aivoilleni.”

Näyttelykokonaisuuksia rakentaessaan Laineen työskentely on kuitenkin erilaista: ”Silloin vaadin itseltäni pidempää ja harkitumpaa pohdiskelua.”

Taiteen tekeminen antaa vapautta, mutta luo myös epävarmuutta

Parhaassa tapauksessa taiteen tekeminen innostaa ja antaa vapautta Lotta-Lucia Laineelle. Vaikka tekemiseen liittyy myös epävarmuutta ja huolta, sen jatkuva selättäminen ruokkii Lainetta jatkamaan. ”Tiettyyn pisteeseen taidetta tekee vaan itselleen, mutta jossain kohtaa myös toisen mielipiteestä tulee tärkeä. Kun antaa itsestään niin paljon, voi myös kritiikki tuntua joskus henkilökohtaiselta vaikkei siitä olisikaan kyse. Tämän asian kanssa tasapainottelu on mielestäni alalla haastavinta.”

Nuuhkaisu, akryyli & hiili kankaalle 67,5 x 67,5 cm, 2022

Lotta-Lucia Laineella on useampia taiteilijoita, joiden teokset puhuttelevat häntä. ”Ihailen suuresti Emma Hellen ja Maisa Majakan keramiikkaveistoksia. Maalaustaiteessa minua on puhutellut muun muassa Eeva Peuran ja Melina Paakkosen teokset. Marjatta Tapiolan viivatyöskentely miellyttää minua myös kovin.”

Viimeisimmän vaikuttavan taidekokemuksensa hän koki Madridin Prado-museossa päästessään viimein näkemään Hieronymus Boschin Maallisten ilojen puutarha -triptyykin. Taiteen kuluttajana Laine kokee voivansa olla aktiivisempikin. ”Olen tehnyt muutamia taidehankintoja mutta haluaisin ja pyrinkin olemaan kuluttajana vastaisuudessa aktiivisempi.”

Lotta-Lucia Laineen seuraava näyttely on Sipoon Konst & Form Gumbostrandissa lokakuussa 2022.

Terveiset ostajalle:

Kiitos ja sata sydäntä!